Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 124. sırada yer alan ASAŞ Alüminyum Akyazı, Sakarya’daki fabrikasında ASAŞ SANAT adıyla sanatçıların yaratıcılıklarını daha iyi ortaya koyabilmeleri için malzeme ve mekan ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla sanat atölyesi kurdu. Alüminyumla sanatı buluşturmayı hedefleyen ASAŞ SANAT, 8-10 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Fuar Merkezindeki standında alüminyumdan yapılan sanat eseri örneklerini sergiledi.
“Sanata yaptığımız yatırım AR-GE yatırımlarımız kadar değerli” diyen ASAŞ Grup Başkanı Safa Bayar Yavuz sanat atölyesi kurma fikrini ve amaçlarını şöyle açıkladı:
“Ülkemizde bir sanayi kuruluşu olarak sanatı desteklemeyi sponsorluklar ve eser satın alımının ötesine geçirerek sanatçının eserini yaratmaya katkıda bulunmak, mekan, malzeme ve teknik destek sağlamak, özgür çalışma ortamı yaratabilmek olarak da algılıyoruz. Hem sanatçıların hem de ürün tasarımcılarının özgün ürünlerini üretebilmeleri konusunda malzeme ve mekan sıkıntısı yaşadıklarını biliyoruz. 350.000m²lik ASAŞ Alüminyum entegre üretim tesislerinde sanatçılar ve tasarımcılara ASAŞ SANAT’ın kapılarını açarak eserlerini yaratmalarına destek olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. İlerleyen dönemlerde sanatın koleksiyonerlerle buluşmasında da sanatçılarımıza ve tasarımcılarımıza yol açmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.”
Ülkemizin önde gelen sanatçılarından Sayın Hanefi Yeter ve Süleyman Saim Tekcan’ın eserlerinin yanı sıra; ASAŞ’ın 2015 mottosu olan “Önce İnsan”dan yola çıkarak fabrika çalışanlarının yüzlerinden heykeller yapan Mert Ege Köse’nin yüzler adlı eseri de fuarda sergilenen eserler arasındaydı.
ASAŞ SANAT’ın ilk koleksiyonunda yer alan yüzler adlı eser beş yıl boyunca Almanya’daki “Anadolu’nun Endüstrileşmesi ve İşçi Hayatı” konulu sergide yer almak için Selb Müzesine gönderildi.
Sanat atölyesi için fabrika arazisi üzerinde ayrı bir bina inşaatına başlanan AŞAŞ SANAT ATÖLYESİ 2016 yılında sanatçıları ve tasarımcıların buluşma noktası olmayı hedefliyor.
Yine fabrika içerisinde bir heykel bahçesi yapmayı planlayan ASAŞ SANAT sanata ve sanatçıya destek dışında ASAŞ çalışanlarını da sanatla tanıştırıyor. Sanatı tanıma, sevme, özümseme tüm AŞAŞ çalışanlarının dünyalarında yeni bir pencere açacağı gibi önümüzdeki dönemlerde çalışanların eşleri ve çocukları da atölyede kurslara, seminerlere katılabilecek. Ayrıca ASAŞ’ın sosyal sorumluluk çalışmaları doğrultusunda engelli dostlarımız için de sanat eserleri yaratabilecekleri projeler geliştirilmesi hedefleniyor.